Al maanden- en zelfs jarenlang ben ik voorstander van investeringen in crisistijd, niet bezuinigen maar investeren. Dat wil niet zeggen dat ik elke investering in crisistijd goedkeur. Wie net zijn baan kwijt is, kan beter geen splinternieuwe Porsche de Luxe aanschaffen. Die draagt niets bij aan de versteviging van zijn of haar positie.
Het systeem zit simpel in elkaar. In crisistijd investeer je met het oog op versterking van de koopkracht van burgers. Die koopkracht vormt de basis van de economie. Na de crisis, in betere tijden ga je bezuinigen en dat betekent in de eerste plaats dat je torenhoge leningen nalaat. Leningen zijn het grootste risico voor deeconomie. Ze doen denken aan de middeleeuwse boer die zijn oogst van volgend jaar vast opeet.
Economie lijkt soms ingewikkelder dan ze is. Dat komt doordat ze kan verleiden tot ondoordachte acties en het afsluiten van superleningen hoort daarbij. Op de korte termijn lijkt dat winst op te leveren maar daarbij letten de financiële acrobaten zelden op naderend onheil en zijn zij overmoedig zoals bleek bij Legiolease, Palminvest en icesavings. Bovendien halen zij ter wille van het gewin schurkenstreken uit zoals shortselling op de beurs.
Leningen zijn niet ontoelaatbaar maar er moet een redelijke mate van zekerheid tegenover staan en een duidelijk winsteffect. Dat nu valt van een Cultuurgebouw niet te verwachten. De gemeente Alphen aan den Rijn is weliswaar van plan het gebouw uit eigen middelen te financieren maar…zal dat mogelijk zijn en….is de huidige economie niet meer gebaat bij een ander soort investering? Mij dunkt van wel.Over de positie van cultuur in de gemeenschap valt nog het nodige te zeggen en dat zal ik in de komende tijd ook doen.
Voor politici is het niet leuk om terug te komen op een eenmaal genomen besluit maar soms is het nodig en…dan dwingt het respect af. Respect bij de kiezer omdat die ziet dat zijn of haar bestuurders niet roekeloos omgaan met gemeenschapsgeld. Omdat zij zien dat hun gekozen bestuurders de juiste keuze waren en het verstand laten prevaleren boven een schijnbare triomf.
Anderzijds zou het in elk geval ene deel van de oppositie sieren als zij zich in wat minder vulgaire en aanstootgevende termen en bewoordingen uitte. Daarmee schiet zij haar doel voorbij en jaagt zij het college de bomen in, de verkeerde kant op, iets wat in niemand belang kan zijn. Tenzij de oppositie een nieuwe aanleiding wil scheppen om te kunnen zeggen dat het college nooit naar haar luistert.
Het staat de oppositie vrij om middelen te zoeken die het college beschadigen en om te proberen een positie in het gemeentebestuur te verkrijgen. Laat zij dat echter doen op grond van goede argumenten en niet op basis van populistisch aandoende termen. En al helemaal niet ten koste van een groot bedrag aan gemeenschapsgeld.
Maar…ik vrees dat het probleem zit in de vermaledijde compromissen die de collegepartijen hebben gesloten met elkaar. Die zijn niet zo gemakkelijk uiteen te rafelen en toch…voor het heil van de gemeente…zal dat moeten.
Tot sterkte,
Kaj Elhorst