De J.C. Bloemdwarsstraat

Gistermiddag hadden we het dichterspodium in de galerie van Sta Art. Wat is dat toch dat er altijd zo weinig mensen uit de politiek op komen dagen als het om cultuur gaat?

Maar goed….het zal wel een teken van de tijdgeest zijn. In elk geval  bracht de gastheer nog even een verdiend saluut aan de dichter Bloem, Alphenaar, burgemeesterszoon en moeilijk mens bij uitstek. Ik ben daarop in gegaan en heb nog even zijn aanmelding bij de NSB te berde gebracht, de vermoedelijke reden waarom hij in Alphen zo weinig wordt genoemd. Maar waarom eigenlijk? De aanmelding is er geweest maar de man is nooit lid geworden van die verguisde partij. Met dat verguizen moet je achteraf altijd erg oppassen.

Naar mijn mening verdient Bloem lof voor zijn bezigheden als dichter. Zijn literaire werk hoort daarbij vooraan te staan en wie hij verder was, wat hij verder deed, doet niet ter zake. Als we dat soort criteria laten gelden, kunnen we een groot deel van de beroemdheden onmiddellijk naar de vergetelheid verwijzen.Lees de biografieën van Mozart en Beethoven er maar eens op na. De erkenning van kwaliteit, kwaliteiten en genialiteit gaat niet zonder meer hand in hand met persoonlijke aanbidding. Ik ben bang dat zoiets ook niet gaat lukken. Vrijwel alle grote kunstenaars zijn altijd moeilijke, exorbitante en flamboyante mensen geweest met een levensstijl die de meeste anderen niet willen of vooral durven te volgen.

Ik pleit er dus nogmaals voor, evenals Sta Art, om veel meer aandacht te geven aan één van de grootste, zij het niet vrolijkste, dichters van Nederland: JCBloem…. Ja, gezien zijn karakter zou het niet gek zijn om hem te vernoemen in de JC Bloem Dwarsstraat.

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op De J.C. Bloemdwarsstraat

  1. Tja, Kaj, “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”! Maar dichters zijn natuurlijk altijd enge mensen, voor politici. Die zeggen tenslotte wat ze bedoelen!

  2. Zorg eerst eens voor een beetje publiciteit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s