Bloem der samenleving

Aankomende zaterdag is er bij Sta Art een open podium voor dichters, om 15.00 uur. Dat is mooi want dichters zijn er niet alleen om te lezen maar ook om gehoord te worden. Bovendien is Alphen aan den Rijn de thuishaven van de Bloem der dichtkunst.

Ja zeker, dichter J.C. Bloem is geboren en getogen Alphenaar gerweest en zelden is het een gemeente zo goed gelukt om er het zwijgen toe te doen. Waar je in Leiden de teksten van dichters en schrijvers vanaf de daken en muren worden toegeschreeuwd, daar is er van de dichter Bloem haast niets terug te vinden. Waarom niet? Het was een moeilijk mens, die slecht met geld kon omgaan, vooral met het geld van anderen. Bovendien, en dan is het nog het ergste, hij heeft zich ooit aangemeld als lid van de NSB.

Verschrikkelijk natuurlijk: tussen alle moordenaars, verkrachters, kindermisbruikers en voortgaande zuiplapperij van de literatuur, is de aanmelding bij de NSB klaarblijkelijk de grootste misdaad. Een aanmelding bovendien die geen resultaat afwierp want Bloem zag er uiteindelijk vanaf. Waarom? Omdat hij Mussert als een cultuurbarbaar beschouwde die de naam niet wist van een door hem zeer gewaardeerde collega.  Ik ben die naam nu overigens ook even kwijt maar een feit is dat Bloem bij zo’n club stommelingen niet wilde horen. Zo zie je maar hoe vergeetachtigheid je de kop kan kosten als partijleider.

J.C Bloem. zoon van een burgemeester, naar wie dan wel weer een straat is genoemd, waarschijnlijk omdat de NSB toen nog niet bestond. Trots bewoner ook van de Villa Nuova. Ik zou maar uitkijken ls je daar een appartement gaat bewonen. Voor je het weet ben je door iedereen vergeten.

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s