De Annalen van Gamor is de titel en de auteur heet Kaj Elhorst. Het boek biedt 361 bladzijden leesplezier in een schitterende kaft van Anne Elhorst-Van Leeuwen.
Wie is Kaj? Hij werd in 1946 middenin de zomer geboren en die zomerse sfeer hielp hem aan een vrolijke geest, fantasie en spelgenoegen. Al op vijfjarige leeftijd maakte hij zijn eerste verhalen. Hij tekende die op in zelfverzonnen tekens en liet die aan zijn familie lezen. Toen de mensen zeiden dat ze er niets van konden lezen, zei hij: “Die tekens van jullie begrijp ik ook niet dus dat blijft hetzelfde.”
Tot aan zijn dertiende woonde hij in Winschoten en hij voelt zich grotendeels nog steeds een Winschoter hoewel hij inmiddels in Almelo, Deventer, Hoevelaken, Amersfoort en Blaricum heeft gewoond en nu in Alphen aan den Rijn woont sinds 1979.
In zijn ‘werkzame’leven is hij leraar geschiedenis en Nederlands, PR stafmedewerker bij de PTT en freelance journalist geweest. In de vrije uren was hij cabaretier, schrijver en dichter. Tegenwoordig is hij schrijver en stadsdichter van Alphen aan den Rijn tot 8 september van dit jaar. Hij is getrouwd, heeft twee zoons en een dochter en is groot dierenvriend. Vrijwel zijn hele leven heeft hij al katten in huis. Daarnaast wandelt hij graag en in de wat betere jaargetijden maakt hij heel graag lange fietstochten. Dat heet iets te maken met zijn verlangen naar avontuur en nieuwe vergezichten. Reizen doet hij ook graag en na herhaaldelijke bezoeken aan Schotland, Griekenland, Cyprus en centraal Europa staat ook een reis met de Transsiberieexpreas op zijn verlanglijst.
De Annalen van Gamor gaat over een volk in de ijstijd dat dictatuur ervaart maar ook veel contacten met andere culturen en de zoektocht naar een nieuw woongebied. Onder leiding van Kalam trekt een groot deel van het volk van de Harz naar Attika in Griekenland. Onderweg verandert er veel. Het volk leert nieuwe technieken kennen en ook de cultuur verandert. Dat heeft te maken met de verhouding tussen mannen en vrouwen en de religieuze opvattingen. In de loop van het verhaal passeren woede, gestoorde personen, haat, vergevingsgezindheid en liefde. Onze hedendaagse samenleving dus in andere omstandigheden. Herkenbaar en wonderbaarlijk tegelijk!Een aanrader, zonder meer!