De Burcht van Ridderveld

Slechts weinig Alphenaren weten ervan en toch….het is een historisch wonder. Niet ver van de Oude Rijn lag omstreeks 1300 een burcht. Er is nog een klein restant van het bouwwerk nabij de Kennedylaan in het parkje tussen Dijksloot en flats aan de Lupinesingel.

Een onopvallend bouwsel is het waar je eerder over zou struikelen dan dat het je zou opvallen en toch is het er. Op deze plaats stichtte de Oudshoornse Schout Johannes Schotanus in 1290 de burcht ‘Lupus’. Deze moest Dammenaren en Aarlanderveners, die probeerden het welvarende Oudshoorn via de Dijksloot binnen te dringen, tegenhouden. De burcht werd bewoond door de Schout, zijn gezin en een dagelijkse bezetting van negen mannen en drie vrouwen. De laatsten verzorgden de huishouding in het gebouw.

Graaf Floris V had toestemming verleend tot de bouw van de burcht nadat hij de boeren aan de Ridderbuurt had opgenomen in zijn riddermacht. Hij kwam namelijk ridders tekort en beschouwde de boeren van dit gebied uiterst geschikt voor die taak. Sindsdien heette het gebied tussen Ridderbuurt en Oudshoornseweg dan ook Ridderveld.

De burcht functioneerde tot 1310 uitstekend maar in dat jaar trok een macht van 100 Aarlanderveners en Dammenaren op tegen de burcht. Daarop had de toenmalige schout niet gerekend en de negen man bezetting vormden ondanks de muren van de burcht geen partij voor de aanvallers. Het werd een verschrikkelijke nacht van verkrachting en brand en na afloop bleef slechts een deel van de toren staan. Dat is het muurtje dat nu nog steeds te zien valt in de Lupine-omgeving. Besloten werd over deze schandelijke gang van zaken en teleurstellende ontwikkelingen te zwijgen na de fusie van de gemeenten Oudshoorn, Aarlanderveen en Alphen in 1918. Burgemeester Visser heeft daar hoogstpersoonlijk op aangedrongen. Misschien dat het een mooi idee is volgend jaar bij de viering van 100 jaar Alphen aan den Rijn een m,onument op te richten bij het muurtje. Daarmee zou de geschiedenis weer compleet zijn!

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s