Festival van mooie woorden

De Bloem bloeit! Het project rond de dichter Jacques Bloem die heel Nederland veroverde maar afkomstig was uit Oudshoorn, nadert het hoogtepunt. Aanstaande zondag dragen tientallen dichters hun werk voor in Theater Castellum, zijn er workshops haiku, treedt De Verhaler op, voorleesmomenten en optredens van bekende artiesten zoals Spinvis en Jaap Dros! De Bloem van Alphens cultuurleven raast voorbij en iedereen mag komen. Iedereen mag ook meepraten want er zijn ook nog discussies over kunst, dichtkunst, schilderkunst en noem maar op.

Mooie woorden zullen ongetwijfeld het podium beheersen terwijl ergens op de achtergrond nog steeds de wrok ruischt want Jacques Bloem was acht maanden lang lid van de NSB. Dat even zo goed zijn gedicht prijkt op het monument opde Grebbeberg, lijkt daarvoor geen goedmaker te zijn want “NSB-er’ is en blijft een scheldwoord. Dat geldt dus ook voor al degenen die hun lidmaatschap in mei 1940 opzegden en dat waren er nog al wat. Bloem was trouwens al eerder op zijn schreden teruggekeerd. Hij beschouwde de NSB als een stelletje cultuurbarbaren. Misschien had hij daarin gelijk. Het zou mooi zijn als de huidige PVV aanhang ook maar acht maanden nodig had om te ontdekken dat die partij uit cultuurbarbaren bestaata die alle Nederlandse waarden en normen met voeten treedt: vrijheid, gelijkwaardigheid, tolerantie. “Waarden en normen” zijn in de mond van die politici veelal niet meer dan mooie woorden en niet eens in de vorm van een festival.

Helaas konden wij afgelopen zondag niet genieten van de tentoonspreiding van muziek en taalkunst. Daaruit hadden we dan kracht kunnen putten voor de gang naar het stemhokje en besluiten een echt cultureel verantwoorde keuze te doen. Maar helaas, de cultuur heeft opnieuw het onderspit gedolven. De keuze voor een mooie besteding van de zondag viel verkeerd uit. Laten we hopen dat het op 15 maart anders zal zijn. Het potlood mag dan rood zijn, op zich niet verkeerd, maar die keuze kan ook heel best eens blauw of groen zijn, als het maar niet zwart wordt!

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s