Alphen is een badplaats

Alphen is een badplaats. De Romeinen wisten het al. Niet bij ieder castellum hadden ze een dergelijke uitgebreide en fraaie voorziening.Alphen is een badplaats, het klinkt bijna als een uitspraak van keizer Augustus.

Het verwoede zoeken naar de identiteit van Alphen heeft de mensen de laatste tioentallen jaren op een dwaalspoor geleid. De identiteit van de stad is duidelijk genoeg. Haar ligging aan de Oude Rijn, de verbinding van beide oevers, de aanwezigheid van cultureel erfgoed en monumenten, het mag allemaal best wat benadrukt worden. Niet de sloop van oude gebouwen maar het accent op de historische betrokkenheid van drie dorpen die verstrengelden tot één stad is noodzaak. Alphen aan den Rijn is een stad met geschiedenis, een duidelijke geschiedenis die veelal ook met het water te maken heeft. De terugkomst van de Romeinse schepen naar Zwammerdam sluit daar naadloos op aan maar…terwijl het historisch museum van Alphen wat weggedrukt en onopvallend in het centrum ligt, heeft een plaats als Ter Aar een trots en duidelijk herkenbaar museum. Dat is vreemd. Het lijkt of de heilige drieëenheid Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn het spoor bijster is geraakt.

Alphen is een badplaats die gezelligheid en schoonheid hoort uit te dragen. Enige hoop in dat opzicht geeft de nieuwe bebouwing op de plaats waar ooit het Thorbeckeplein was. Het zou mooi zijn om van die buurt de ‘Ambachtsherenbuurt’ te maken, een complex van straten dat dan meteen aansluit op de Hooftstraat. De buurt die gebouwd gaat worden op de plaats waar vroeger het hertenkamp was, zou mooie straatnamen kunnen krijgen die Alphense kunstenaars zoals Jacques Bloem vermelden.

Alphen is een badplaats door haar ligging temidden van een watergebied. Aan alle kanten strekken zich de plassen en meren uit. Er worden weleens pogingen gedaan om daaraan vast geld te verdienen maar aan de opwaardering en schoonheid van de gebieden wordt zelden of niets gedaan. Alphen is een badplaats die behoefte heeft aan een badencentrum bij het midden van de stad: Turkse baden, Hollandse baden en sauna’s. Het zou de stad tot een duidelijke trekker voor het toerisme maken.

Alphen is een badplaats en daarom behoort het oude station te worden herbouwd. Wij zoeken de karaktervolle kanten van de stad en meteen voor het station moet een kunstwerk komen dat verwijst naar water, historie en ontspanning. Daarbij kunnen aanduidigen in de richting van Archeon, Avifauna, badhuizen en Zegerplas een belangrijke rol spelen. Houd dus op met zoeken naar de identiteit van de stad. Ze is er al lang maar ze wordt categorisch ontkend. Waarom? Misschien zien de aannemers en vastgoedbedrijven niet meteen wat eraan te verdienen valt? Ik kan ze, met enige tegenzin, geruststellen. U zult hier geld als water gaan verdienen!

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s