Een schitterende avond langs de Rijn

Het heeft minstens tien jaar gekost voordat de Muziekschool in Alphen aan den Rijn een begrip was. Het heeft ook jarenlang gekost om van Expressie70 een groeiende en bloeiende organisatie te maken. Alphenaren kunnen verschrikkelijk traag van begrip en enthousiasme zijn, vooral als het om cultuur gaat. Eigenlijk is dat ook wel een kenmerk van Nederland trouwens maar het lijkt wel alsof die traagheid in Alphen een soort nest heeft gevonden.

Die traagheid komt lang niet altijd uit vermoeidheid en slaperigheid voort. Van tijd tot tijd zijn er ook krachten die het nodig vinden om tegenwind te geven. Waarom….dat weet niemand heel goed. Sommige mensen kunnen er ook moeilijk tegen als ze enthousiast moeten doen over iets waarbij ze zelf niet betrokken zijn. Zij vinden dingen alleen maar interessant als ze daarmee zelf in het middelpunt van de belangstelling komen te staan.

Zo lijkt het ook weleens te gaan bij de project rond de dichter Jacques Bloem, vermoedelijk één van de beroemdste cultuurdragers uit ons gemeentelijke gebied. Het duurde niet lang of er kwamen berichten in de pers over het walijke gedrag van de dichter en vooral, het allerverschrikkelijkste, zijn (kortstondige) lidmaatschap van de NSB.

Ondanks al dit soort marginale commentaren hebben we op 28 oktober in de Oudshoornse Kerk een schiterende Bloemlezing kunnen organiseren in de vorm van een College Tour, afgewisseld met Bloem’s gedichten op muziek. Het was een indrukwekkend en heel informatief gesprek en de muziek klonk prachtig. Tussendoor vlogen de biografische boeken van Bart Slijper en de cd’s van Jaap Dros danb ookals zoete broodjes over de toonbank.

Wat niet aan de orde is gekomen, is de gezapige sloomheid en tegenzin die zich aan de Alphenaren kennelijk van tijd tot tijd denkt te moeten opdringen. Dat is maar goed ook. Geen van de bezoekers van de avond zal behoefte hebben gehad aan een dergelijke overpeinzing. Zij hebben genoten van een prachtig avondvullend programma in een schitterende omgeving.

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s