Lang leve de vluchteling!

Goeiemorgen Alphenaren,

Lang leve de vluchteling, ik heb het er niet voor niets boven gezet. Dat klinkt toch wel heel anders dan “de vluchtelingencrisis”.  Ik schrijf deze brief omdat ik vanmorgen een betoog las van Machiel van der Schoot over de opvang van vluchtelingen. Daarbij beklemtoonde hij dat taal- en cultuurcursus en een goede begeleiding naar een arbeidspositie in de samenleving voorop behoorden te staan. Ik ben het hartgrondig met hem eens. In het afgelopen half jaar heb ik er uitvoerig over geschreven in diverse blogs op http://chaoticus.wordpress.com

Even zo goed lijkt het mij, nu de opmerkingen afkomstig zijn van zo’n prominent Alphenaar, een goed ideeom er op mijn Alphense site nog eens op in te gaan. Ik zal het eerst over de aanpak hebben en daarna in het kort over de achtergronden en oorzaken van de huidige situatie. In dit blog wil ik dat doen in strakke lijnen. Detailuitwerkingen kunnen later komen.

Mijn mening is het dat vluchtelingen/migranten binnen uiterlijk veertien dagen plaats behoren te nemen in een cursus Nederlandse taal en Nederlandse cultuur, compleet met toetsen. Het moet dus gaan om een echte schoolopleiding. In de tweede plaats moet worden onderzocht op welke manier deze mensen een baan zouden kunnen krijgen of….zelfstandig zorg zouden kunnen dragen voor een inkomen. Deze hele procedure behoort in een periode van 3-5 jaar afgesloten te worden. Lukt het niet, dan worden de mensen aan het werk gezet in wat vroeger de SWA was. Het is dan ook van belang deze organisatie nieuw leven in te blazen. De gedachte dat vluchtelingen “onze banen inpikken” is uit de lucht gegrepen omdat deze grote groepen mensen zelf ook een verruiming van de markt betekenen. Persoonlijk heb ik niets tegen economische vluchtelingen mits zij geen misbruik maken van voorzieningen voor politiek/sociale vluchtelingen. Talloze Nederlanders die in de vorige eeuw naar de VS vertrokken waren economisch vluchteling. Daar moet dus op gelet worden.

Vanzelfsprekend zal iedereen die zich in de tussentijd misdraagt daar op een passende manier de gevolgen van moeten dragen. Terugsturen naar eigen land is in mijn ogeneen slechte aanpak omdat zij dan binnen de kortste keren via illegale wegen terug zullen zijn en dat vergroot de problemen aanzienlijk.

Voor dehuisvesting moeten wij gebruik maken van permanente AZC’s waar vanuit een geleidelijke overstap naar een eigen woning tot stand gebracht kan worden. De overheid dient deze zakelijke aanpak te volgen en ook een zakelijke toon aan te slaan bij de afhandeling van zaken zodat verdere paniek onder de bevolking kan worden voorkomen. Laten we vooral goed begrijpen dat “potdichte” grenzen een sprookje zijn. Acceptatie van de hedendaagse historische gebeurtenissen en een praktische aanpak ervan zijn  onmisbaar. Helaas laat de rijksoverheid het vaak afweten als het om een zakelijke aanpak gaat, zoals blijkt uit het drugsbeleid.

Oorzaken

De oorzaken van de huidige situatie zijn complex. Volksverhuizingen zijn er eerder geweest in de geschiedenis, zeker ook vanuit Europa, bijvoorbeeld naar Amerika en Australie. Deze verhuizingen zijn altijd het gevolg van politieke of economische roerselen in het gebied van herkomst. In het geval van de vluchtelingenstroom vanuit het Midden-Oosten is een reeks van oorzaken te noemen:

  • eeuwenlange verdrininging van de eigen ultuur door westerse cultuur
  • een daaruit voortvloeiend conservatief vasthouden aan onverbrekelijke waarden en normen van de Islam
  • een onverbrekelijke interne band tussen gemiddelde burger en stamleiders
  • een economisch/militaire overheersing vanuit het westen
  • een zoeken naar eigen identiteit op grond van conservatieve opvattingen (er zijn geen alternatieven in de buurt)
  • een machtsstreven van leidinggevenden
  • ledinggevenden die de Islam misbruiken voor hun eigen machtswellustige doeleinden, een leider die beweert de echte Islam na testreven, wordt al gauw gezien als “goed”.
  • ondersteuning van dictators door het westen (Irak, S-Arabië, Syrië) ivm met eigen economische belangen
  • toenemend militair geweld en gewapende onrust, ondersteund door de NATO.

De oorzaken liggen dus zowel in de mondiale dominantie door het westen als in conservatieve kleinburgerlijkheid in de regio. Deze oorzaken ondersteunen en versterken elkaar.

 

 

 

Na

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Neoliberalisme als sociopathie, Veiligheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s