Een lokaal verhaal?

OmslagBurgemeester

 

Een aantal keren hebben mensen het tegen mij gezegd. “Dit boek is toch een lokaal verhaal.” En elke keer weer moet ik dat ontkennen. Over hoeveel NSB-burgemeesters is er een individueel boek verschenen? Bij mijn weten zijn dat er twee of drie terwijl het er toch echt veel meer zijn geweest. Ook afgelopen zaterdag, toen ik het boek overhandigde aan Theodor Holman, maakten sommige aanwezigen weer die opmerking en opnieuw ontkende ik dat.

Dit boek geeft inzicht in de problemen die een burgemeester had, de problemen die een NSB-burgemeester kon hebben met gedeelde loyaliteit en met de strijd tussen individuele inzichten en uitgangspunten van de partij. Bovendien wordt duidelijk hoe een man, in dit geval van “goede komaf” zich aangetrokken ging voelen tot de politieke koers van de NSB. Wat waren voor hem de beweegredenen om zich aan te sluiten en…herkennen we die in het gedrag van onze tijdgenoten?

Lokaal? Nee, zeker niet, niet lokaler dan elke biografie en dus eerder openbarend voor de menselijke psyche dan verklarend voor lokale omstandigheden.

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s