Tussen scheldwoord en keuze

 

OmslagBurgemeester

Dit is geen lokaal boek. Het is een boek over een man die gedurende korte periode (juli 1944-5 mei 1945) NSB-burgemeester was van Alphen aan den Rijn. Daarmee staat hij voor een veel grotere groep partijgenoten en collega’s ook al trokken zij niet allemaal dezelfde conclusies, lees ook het boek “Burgemeester in Oorlogstijd ” van de historicus/schrijver Romijn.

Het zal er nooit om gaan iets van de daden van de Nazi’s in Wereldoorlog II goed te praten. Daarvoor zijn er teveel verschrikkelijke dingen gebeurd.

Dat neemt niet weg dat er individuen zijn geweest, ook NSB-ers, die zich van een krachtdadiger en moediger en soms zelfs van een menselijker kant hebben laten zien dan niet-NSB-ers. Daarbij valt te bedenken dat het opzeggen van het lidmaatschap tussen 14 mei 1940 en 5 mei 1945 gezien kon worden als een “verdachte” actie.

Nu, na zeventig jaar, zullen wij moeten toegeven dat er op z’n minst mensen rondlopen met gedachten en ideeën die het gedachtengoed van de NSB rakelings naderen maar ook daarbij zijn nuances. Nog gisteravond was er op de Belgische tv een film die duidelijk maakte hoe Hitler talloze Duitsers  die niet antisemitisch waren en ook geen oorlog wilden aan zijn zijde kreeg, als was het maar tijdelijk. Wat speelt daarbij mee en hoe ontwikkelt iemand zich  na deze zo  rampzalige keuze?

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Burgemeester Alphen aan den Rijn, Veiligheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s