Lieve NSB-er….

Gisteren plaatste ik een fragment uit mijn boek “De Alphense NSB-burgemeester” op een aantal Alphense pagina’s, een fragment waarin de betreffende man, Gerard Zuidervliet, er relatief genadig vanaf kwam.

Dat nu had niet gemogen van Martijn Deuze Zohlandt . Deze kwam niet veel verder dan de aanduiding van alle NSB-ers als verschrikkelijke landverraders die een nekschot verdienden. Daarmee bereikte zijn generaliserend vermogen een hoogte dat karakteristiek genoemd kan worden voor een dominant aantal NSB-ers. Maar ja, dat weet onze Martin natuurlijk niet.

Hij heeft geen enkel benul van de NSB waarvan een zeer groot aantal leden het lidmaatschap opzegde na 14 mei 1940  In die periode vulde de partij zich weer met anderen, door NSB-ers van de oude stempel vaak aangeduid als “meikevers”. Inderdaad, deze nieuwe leden waren vooral opportunisten. Of ze ook landverrader waren…..dat is moeilijk vast te stellen. Op z’n minst komt dan ook ex-premier Colijn voor die aanduiding in aanmerking, ook al was hij geen lid van de NSB. .

Martin vond het maar moeilijk te accepteren dat er misschien ook NSB-ers waren geweest die niet zo’n heel erg kwalijke rol hadden gespeeld, NSB-ers die zelfs Joden bij zich lieten onderduiken en juist om die reden hun lidmaatschap die opzegden. Dat zou hen immers verdacht hebben gemaakt. Volgens kenner Martijn waren dat allemaal Broodje-aapverhalen net zoals PVV-ers die de Islam niet zo’n probleem vinden. Nu weet ik toevallig dat er minstens één PVV-er is geweest die moslim is geworden en veel stof heeft doen opwaaien maar dat terzijde.

Kijk, het probleem is natuurlijk dat ik geschiedenis heb gestudeerd en dat ik de documenten van het Instituut voor oorlogsdocumentatie en van het Rijksarchief heb doorgenomen. Daar word je naïef van. Martijn geeft liever gewoon iedereen collectief de schuld en verklaart iedereen tot tuig die een actie heeft ondernomen die hem niet zint. Zelf heeft hij nog nooit een, moreel, verkeerde beslissing genomen. Het is niet voor niets dat hij zich rond Pasen openbaart. Volg hem, hij duidt de juiste weg aan!

Opmerkelijk is ook in breder verband dat de SS-ers die in de vernietingingskampen werkten met geen woord buiten de kampen mochten reppen over de gebeurtenissen in de kampen. Waarom niet? OmdatAdolf enb de zijnen doodsbenauwd waren dat ze steun zouden verliezen bij hun eigen volk. Ja Martijn, er waren ook menselijke Duitsers hoor! Dat begrepen deNazi’s klaarblijkelijk beter dan Martijn.

Het bovenstaande wil niet zeggen dat ik rond 1930 voor de NSB had gekozen. Vermoedelijk niet. Ik moet zeggen “vermoedelijk” want ik weet niet hoe ik in die tijd tegen de wereld aan had gekeken. Ik heb altijd twijfels. Dat zouden meer mensen moeten doen!

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Burgemeester Alphen aan den Rijn, Veiligheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Lieve NSB-er….

 1. Martijn Deuze Zohlandt zegt:

  Gelukkig hebben we een geschiedkundige die de archieven heeft doorgevorst en die het allemaal heel goed weet.

  Jammer dat je in die archieven de stukjes hebt overgeslagen waarin vermeld wordt dat het militaire gezag de NSB direct verbood en ontbond. Dat NSB-ers en masse werden geïnterneerd en hun eigendommen werden onteigend Dat laatste heeft overigens nog jaren geduurd. Dat – onder anderen – pater Jan van Kilsdonk s.j., die ik in mijn studie Theologie nog als studentenpastor heb mogen meemaken sterk heeft geprotesteerd tegen de wijze waarop ‘wij” met NSB-ers omgingen in de directe dagen na de bevrijding, geeft al aan dat de beweging als zodanig méér dan gehaat werd. Dit alles even buiten het feit dat ik vind dat pater Jan volkomen gelijk had.

  Dat mensen zich na 10 mei 1945 zouden hebben aangemeld als lid van de NSB kun je dus echt wel tot broodje aapverhaal verklaren. Daar hoef je geen geschiedenis voor te hebben gestudeerd.

  Zoals uit dit stukje blijkt ben je erg goed in inlegkunde. Dat is dan ook het belangrijkste vak in de studie geschiedenis.
  In ieder geval heb je mijn naam bijna goed. Chapeau!

 2. Kaj Elhorst zegt:

  Waar moet dat trouwens naartoe met onze samenleving? Theologen die dergelijke onverzoenlijke en moordzuchtige taal uitslaan…OMG! En DAT heet christen!

  • Martijn Deuze Zohlandt zegt:

   OMG???? Uitdrukking van een 14-jarig VMBO-grietje, Kaj!
   Theologen hebben door de eeuwen heen moorddadige taal uitgeslagen. Maar die les heb je waarschijnlijk overgeslagen.
   Ik ben trouwens wel een a-theïstische theoloog, maar dat ter zijde.
   14 mei 1940. Was dat niet de dag dat er extra veel “moffenhoeren” werden kaalgeschoren en huizen van NSB-ers werden geplunderd?
   Er zal vast wel een gek zijn geweest die dan nog lid wilde worden.

 3. Hans Peter zegt:

  Lieve Kaj en Martijn.
  Als jullie nou eens samen een rondje meer gaan wandelen en ons niet lastig vallen met jullie domme discussies.
  Dan zeg ik: bedankt.

 4. Kaj Elhorst zegt:

  14 mei 1940 was de dag waarop het Nederlandse leger capituleerde voor de Duitsers….

  • Martijn Deuze Zohlandt zegt:

   Ah ja. Ik zit er een lustrumpje naast. Hahaha!
   Dat op dat moment zich een hoop mensen aanmeldden bij de NSB is begrijpelijk. Ook toen barstte het van de nietsontziende opportunisten in dit land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s