De hete keuken van de politiek

Vandaag is dus de uitspraak van de rechter in de zaak tussen Wil Verschuur en Pauline Heijkoop. Ik ga mij niet inhoudelijk uitlaten over de precieze woorden die Wil wel of niet zou hebben gebruikt. Ik was immers niet bij het voorval tussen de twee dames en dus kan ik daar niets over zeggen.

In totaal ben ik in verschillende functies in en bij de politiek betrokken geweest. Ooit was ik vice voorzitter van de JOVD in Deventer, speciaal belast met communicatie, het zal niet waar zijn! Meer recentelijk was ik voorzitter van de eerste grotere lokale politieke partij in Alphen (IDA) maar ook dat is al vele jaren geleden en daarna ben ik 22 jaar werkzaam geweest als journalist in landelijke en lokale politiek. Alles bij elkaar zou ik het bedrijf dus wel een beetje moeten kennen. Ik heb de wandelgangen van de Tweede Kamer leren kennen maar ook die van de gemeenteraad Alphen aan den Rijn, die nog intensiever zelfs.Er waren dagen dat iedereen dacht dat ik een appartementje in het stadhuis had.

Als er één element nooit zal verdwijnen dan is het de wetenschap dat de politiek een hete keuken is. Raadsleden, bestuurders, Kamerleden, ministers, bij tijd en wijle bestormen ze elkaar met werkelijk zeer onparlementaire taal. Wie niet tegen overgrote hitte is opgewassen, moet zich in de krochten van de politiek niet wagen. Voor mij was dat één van de eerste gedachten die bij me opkwam toen het hele verhaal over belediging en bedreiging naar buiten kwam. Politici lossen dit soort conflicten op een andere manier op. In sommige landen inderdaad met moord en doodslag, in Nederland door af te koelen en een goed gesprek. Of door de tegenstander politiek in de hoek te drukken.

Een gevoel was er bij mij ook omdat ik Wil Verschuur al heel wat jaartjes ken. Ik weet dat zij zich behoorlijk gepeperd kan uitlaten, recht uit het hart en de onderbuik. Maar een werkelijke bedreiging? Nee, dat past absoluut niet bij haar karakter, daar ben ik van overtuigd. Het is boven alles zonde dat de hele zaak is uitgegroeid tot een gemeentewijd sensatieverhaal. Dat doet bestuur en politiek geen goed.

 

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s