Alphense raad buigt zich vanavond over schetsvertoning burgemeester

Ik heb het ding hier: de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Het document telt maar liefst 7 pagina’s, of zes, nou vooruit dan….

Zoiets kan je natuurlijk geen schets meer noemen. Nou ja, het begint met een soort apologie over de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat die gemeente zo groot is en ook mooi en dat niemand daar wat aan kan doen. Nou, lekker dan. Na die belachelijke fusie, moeten we gaan uitleggen dat de gemeente zo groot is. En ook nog dat de burgemeester, burgemeester moet zijn van alle kernen en alle inwoners. Pfffff, het zweet zou me uitbreken. Hoe red ik dat? Ik bedoel, als je nou gewoon alleen maar burgemeester van Benthuizen hoeft te zijn, dat is nog te doen maar je krijgt zo maar de rest erbij!

En ja, deze dan:

De burgemeester heeft ten aanzien van het onderwerp integriteit een belangrijke voorbeeldfunctie. Hij bewaakt daarnaast de integriteit van handelen binnen college en raad en houdt het grijze gebied bespreekbaar. Transparantie, elkaar bevragen en elkaar aanspreken behoren tot de kern van integer bestuurlijk handelen. De rol van kritiek wordt omgebogen tot een instrument om samen beter verder te kunnen. Ik kan dat heel wat korter zeggen hoor: De burgemeester heeft ten aanzien van het onderwerp integriteit een belangrijke voorbeeldfunctie. Punt uit….de rest is een gevolg ervan.

 

Of deze:

Een burgemeester waar we trots op kunnen zijn. Dat is wel even schrikken natuurlijk. Ik had eerder gedacht aan een burgemeester waar we ons dagelijks voor zouden moeten schamen. Eentje waar we trots op kunnen zijn….hmmmmm.ja, dat beperkt de mogelijkheden ook al weer aanzienlijk.

En deze: Deze energieke, ondernemende en zeker niet kleurloze figuur ……..   Nou, als hij daaraan voldoet, zal hij zeker niet in het profiel passen. Jammer dan…

Wie het document doorleest, snapt het al. Die burgemeester krijgt geen keten maar gaat aan de ketenen. Hij of zij krijgt geen enkele speelruimte, een vorm van bestuurlijke bondage. Maar ja, je moet ook wel ongeveer een masochist zijn om op dit soort “profielschetsen” serieus te reageren. 

Ik wens de gemeenteraad van Alphen vanavond veel wijsheid bij het bespreken van deze “schets”. Echt ontzettend jammer dat niemand eraan kan voldoen.

 

Ik zal even mijn profielschets laten zien:

 

1. Vrouw tussen 35 en 60 met bestuurlijke ervaring (in verband met eindleeftijd 70)

2. Bereid onmiddellijk in Alphen te wonen.

3. Integer als persoon en vanuit functie.

4. Creatief, gemakkelijk schakelend.

5. Neutraal t.o.v. afkomst, achtergrond burgers

6. Communicatief, representatief.

7. Assertief, overtuigingskracht

8. Nederlands sprekend

9. Vlot in de omgang.

10. Graag vertoevend met burgers.

Nou, dat was het dan weer……

 

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Alphense raad buigt zich vanavond over schetsvertoning burgemeester

  1. Martijn Zohlandt zegt:

    Een vlot schakelende vrouw. Hahaha! Daar hebben ze toch de automatische transmissie voor uitgevonden?

  2. Kaj Elhorst zegt:

    Mijn beste: het rijden in een schakelwagen is vanuit archeologisch standpunt bezien misschien aardig maar voor de rest absoluut zoooooooooo 1930!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s