Vroeger was alles beter

“Vroeger was alles beter” schreef ik aan Machiel van der Schoot op De Koninklijke Weg . “Maar dat was ver voor jouw tijd.” Het was natuurlijk weer zo’n steek onder water maar dat hoort er bij Machiel een beetje bij. Als we het konden, zouden we allebei op de floret gaan…

In een reactie op mijn “Koninklijke weg” (http://chaoticus.wordpress.com) schreef hij dat ik oud werd en allen maar commentaar had op maatschappelijke ontwikkelingen. Dat soort commentaar heeft HIJ natuurlijk nooit maar los daarvan…hij zei ook dat het vroeger ook al zo was en dat iedereen zijn gelijk bij zijn eigen groepje zocht.

Toegegeven, dat was zo, tot op zekere hoogte en toch was er een groot verschil. In het verleden vond iedereen zijn zachte en warme bedje in de eigen kerkgemeenschap. Daar zit zeker wat in maar er was ook veel anders. Als je eenmaal problemen met een van de kerkgenoten had, zou je die toch op z’n minst elke zondag weer tegenkomen. Je zou elkaar elke keer weer onder ogen moeten zien. Als je elkaar voor rotte vis uitmaakte, waren er altijd getuigen bij en mogelijk mensen die zouden proberen te “lijmen”.

En zie, hoe anders is dat nu. Je eigen kleine kringetje op je smartphone. Zit er iemand tussen die je niet meer ziet zitten, dan blokkeer je die toch gewoon of je scheldt? Schelden op een elektronisch prulletje is veel gemakkelijker dan regelrecht in het gezicht. Voor je het weet ben je van dat dwarsliggende kreng af, je hebt geen enkele noodzaak er mee tot overeenstemming te komen. Nee, Machiel, het is niet gewoon iets van alle tijden….

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s