De toekomst zal je leren of…waarom eten ze dan geen taart?

Net een brug

 

Het is vreemd gesteld met onze democratie, daar is langzamerhand iedereen het wel een beetje mee eens. Behalve mensen die al heel lang op het pluche gepritt zitten, merkt iedereen de onnavolgbaarheid van kiezerswaardering en ook -bedrog.

Gisteravond was er in Alphen aan den `Rijn een belangrijke vergadering aan de gang, over de bouw van de Maximabrug en de fusie met Rijnwoude en Boskoop. Eigenlijk was dat eerste onderwerp het belangrijkste. Het leidde zelfs tot de verstrekking van hartige taart.

In de loop van de discussie viel mij een anatal merkwaardige opmerkingen op. Zo stelde een van de raadsleden dat de “mensen”  blij zouden zijn met een rondweg. Ze krgen dan minder verkeer voor hun neus. De grote vraag is om welke “mensen” het dan gaat. De rondweg gaat voornamelijk het verkeer opvangen dat de route Hoge Zijde, Schweitzerbrug..Eisenwhowerlaan volgt. Het “toeval”  wil dat daar vrijwel geen kip woont. Weliswaar zijn er links en rechts woonwijken maar aan de wegen zelf woont haast niemand. Er is dus maar een heel klein gedeelte van de bevolking dat overlast ondervindt van de verkeersstromen. Je krijgt daar in het stemhokje vast geen meerderheid mee ten gunste van rondweg en brug.

Nog merkwaardiger vond ik de opmerking van een raadslid dat stelde dat ze wel ter plekke waren gewest en dat ze zich hadden laten voorlichten over de situatie. Hoewel vrijwel alle lokale bewoners tegen waren, leidde dat niet tot ene tegenstem tegen de rondweg en de brug maar tot een kleine verandering in het tracé. Dat de brug en rondweg er zouden komen was kennelijk al lang en breed een uitgemaakte zaak en naar ik vrees, vanwege de lobby van het bedrijfsleven.

Ik vroeg toen of er nu meer mensen blij waren met rondweg en brug dan het aantal mensen dat er niet blij mee was. Het antwoord was: de tijd zal het leren. Dat lijkt mij geen echt democratische reactie. De volksvertegenwoordiging behoort toch te stemmen op basis van de wensen van de meerderheid van het moment? Of in elk geval van de lopende periode van 4 jaar? Zelfs electoraal lijkt het me niet verstandig want als de meerderheid heel verdrietig wordt van rondweg en brug, dan zal die meerderheid tegenstemmen tegen de voorstemmers .

“De tijd zal het leren”  is gokken op het aanpassingsvermogen van de kiezer. ~Dat kan nooit eindeloos goed gaan. Sterker nog , het bewijs ligt er: de PVV is de vrucht van de onvrede die in voorafgaande jaren is gecreëerd op basis van “de tijd zal het leren”. Het standpunt getuigt tevens van visieloosheid want politici hebben klaarblijkelijk geen doorslaggevende argumenten van belang voor hun streven naar rondweg en brug.

Dat is gevaarlijk want de kruik gaat netzo lang te water tot ie barst. Dat heeft Marie Antoinette ervaren toen zij zei “Waarom eten ze dan geen gebak?”  als reactie op de mededeling dat het volk geen brood had. Haar visie had alleen uitzicht op eigen behoeftenbevrediging op korte termijn. Op lange termijn belandde zij onder de guillotine. De tijd zal JE leren!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://alphenaandenoudenrijn.wordpress.com

Over Kaj Elhorst

Kaj Elhorst is auteur van een reeks van boeken. Zijn laatst uitgekomen werk is De Annalen van Gamor. Achtergronden daarvan zijn te vinden op http://mythologie.wordpress.com Op http://kajelhorst1@wordpress.com vindt u meer informatie over zijn werk als schrijver en op http://kajsverhalen.wordpress.com zijn kortere en langere verhalen te vinden. Enkele andere interessante zites zijn: chaoticus.wordpress.com badplaatsalphen.wordpress.com kajopznbest.wordpress.com alphendat.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s