Weerstand begint in je buik

Weerstand begint in je buik

Deze wellicht opvallende reclame betreft een zuiveldrankje dat beweert weerstandverhogend te zijn. Dit zou komen door de l. casei defensis. Of de naam van deze bacteriestam werkelijk bestaat of fictief is, weet ik niet. Met een beetje fantasie had ik die naam ook wel kunnen verzinnen, maar goed. Wat ik wel weet is dat nogal wat mensen om mij heen dit product gebruiken. Waarom?
De links- en rechtsdraaiende bacteriestammen die gebruikt zijn voor het product, zijn de reden. Die zouden weerstandsverhogend werken, het defensiesysteem aanzetten. Zouden, aangetoond is het allerminst. En dat in je buik?
Ooit heb ik de moeite genomen om naar de prijs te kijken. Het spulletje kost ~ € 3, 60 per liter. Ter vergelijking: een literpak gewone yoghurt heeft ook allerlei links- en rechtsdraaiende melkzuurstammen die voor de zure smaak en de dikte zorgen. Als je even uitkijkt, kost een liter € 0,80 of nog minder.
Uit onderzoeken blijkt dat een normale verkoudheid, bij de mensen die dit dure product gebruiken, die verkoudheid een dag minder lang duurt dan bij anderen die het niet gebruiken.
Wie vindt dat nou zo belangrijk vraag ik me af. Verkoudheid is vervelend, of dat nou zeven of acht dagen duurt. De laatste dagen heb je er toch al minder last van.
Ik koop liever vier en een halve liter gewone yoghurt voor diezelfde € 3,60. Dat loopt niet zo in de papieren. Of ik koop een doosje dure aardbeien of frambozen erbij en roer die door die goedkope liter yoghurt. Dan ben ik even veel geld kwijt als bij het dure product, maar ik krijg veel meer vitamine C binnen. Plus vezels. Mijn verkoudheid is vast eerder voorbij dan die zeven dagen. Ik bouw immers meer weerstand, bescherming op door de vitamines? En mijn darmen varen wel bij de vezels.

De goedgelovigheid van veel consumenten wordt wel heel erg duur betaald op die manier.
Mijn weerstand begint met een misselijkmakend gevoel in mijn buik. Bah, heel vies. Ja, dat komt van de € 3, 60 als ik de reclamemakers moet geloven.
Daar was ik bijna met twee grijpgrage handen ingetrapt…

Over jacquelineblogt

Een vrouw die gedichten en proza schrijft. Waarom? Omdat ik het leuk vind.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Weerstand begint in je buik

  1. wilhelminaschrijft zegt:

    Ja helemaal raak, Jacqueline. Ik vertrouw dat soort producten voor geen cent. Bovendien zijn er inderdaad veel goedkopere producten met precies dezelfde eigenschappen.
    Goed geschreven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s